Tuesday, May 21, 2013

Keringat yang kering (1)

"Azlan! Azlan!...cepat-cepat! ni... ni...surat kamu ni!" terputus-putus suara makcik Izah memanggil nama anak terunanya itu.

“Ada apa mak? Kenapa? Surat? Surat apa?” bertalu-talu soalan keluar dari mulut Azlan.

Penyapu lidi di tangannya dilepaskan lantas terus dia meluru kearah ibunya yang dicintai. Sudah berminggu-minggu dia menanti surat kemasukan ke Intitusi Pengajian Tinggi. Harapannya surat yang ditangan ibunya itu menjawab penantiannya selama ini.

“Surat Azlan ke Mak? Surat ke IPT?” tanya Azlan.

Ibunya tersenyum lebar. Wajah tua yang redup sayu itu mekar dengan jawapan bangga walaupun tiada sebutir bicara meluncurkan kata-kata. Azlan bijak membaca ekspresi ibunya. Surat ditangan ibunya disambut dan tanpa berlengah di selongkar isinya.

“Mak... temuduga… di UTM…” suara Azlan sedikit bergetar. Dia sendiri bingung dengan perasaannya. Berbaur-baur antara dua kata.

“Alhamdulilllah… cubalah… temuduga apa?”  tanya ibunya.

“Cikgu…” sepatah kata sahaja jawapan Azlan. Dia redha walaupun masih berharap temuduga senibina yang dipohonnya mendapat jawapan.

Gelagat dua beranak itu diperhatikan sahaja dari jauh oleh Pak Arif. Cangkul ditangannya dirangkul kebahu. Tanah-tanah yang berbaki di kasut getahnya dikuis-kuis pada tunggul kayu. Dahulu Pak Arif seorang tentera. Dia berhenti setelah mendapat anak kedua. Semenjak itu dia pulang ke kampung halaman dan hidupnya berniaga dan bertani.

Pak Arif semakin berusia, namun anak-anaknya ramai. Tujuh lelaki dan seorang perempuan. Azlan merupakan anak keenamnya. Dalam usia senja, dia masih terus berusaha mengerah keringat berkebun dan sebagainya. Medan tentera telah lama dia tinggalkan, tetapi jiwa disiplin dan pantang mengalah itu menjadi obor semangat beliau membesarkan anak-anak dan memberi nafkah pada keluarga.Anak-anaknya ada yang sudah berjaya, namun bagi beliau selagi tubuh bertenaga selagi itulah tanggungjawab mengemban di pundaknya. 

Petang berlalu dan azan maghrib berkumandang di udara. Burung-burung juga telah pulang ke sarang. Rembang senja di kampung menggamit sejuta ketenangan di jiwa. Begitu juga dengan Pak Arif sekeluarga, mereka telah pulang ke rumah dan bersiap-siap menunaikan kefardhuan pada yang Esa.

...bersambung...
.........................................
Hadist yang diriwayatkan oleh Abdir Rahman Abdillah Ibni Mas’ud ra “Aku pernah bertanya kepada Nabi SAW amal apa yang paling di cintai disisi Allah ?” Rasulullah bersabda “Solat tepat pada waktunya”. Kemudian aku tanya lagi “Apa lagi selain itu ?” bersabda Rasulullah “Berbakti kepada kedua orang tua” Aku tanya lagi “Apa lagi ?”. Jawab Rasulullah “Jihad dijalan Allah”. (HR. Bukhari dan Muslim)