Wednesday, April 16, 2014

Ada apa dengan masa?

Handphone bergetar menerima satu pesanan ringkas.    
“InsyaAllah, meeting hari ini start pukul 8.00pm.”  
Tik…tik…tik… jam tepat menunjukkan pukul 8.00 malam. Setengah jam kemudian seorang demi seorang, demi seorang, demi seorang datang memenuhkan ruang.  
Jam menunjukkan tepat pukul 9.00 malam. Hoyea! Meeting pun bermula! Gedebuk gedebak gedebuk gedebak…meeting berakhir jam 1.00 pagi.  


Ini cumalah satu contoh dari sekian banyak kes yang serupa.  Kita terlalu mengambil mudah dengan masa sehinggakan kelewatan pada masa bukan suatu dosa dan masalah penting untuk diselesaikan. Jarang sekali ada penyesalan mahupun kata-kata maaf kepada yang ‘membazirkan’ masa untuk tiba awal, dan pulang lewat gara-gara diri kita yang sengaja melengah-lengahkan masa. Membazir masa sudah menjadi budaya dan meresap dalam jiwa kemelayuan kita!  


Masa jangan sia-sia!

Al-Quran dan hadith banyak membicarakan tentang masa. Surah Al-‘Ashr umpamanya menunjukkan bahawa Allah SWT bersumpah dengan masa. Kerana apa? Justeru kerana terdapat terlalu banyak pengajaran di dalamnya dalam kehidupan manusia. Tidakkah kita perhatikan pada siang dan malam yang saling menyusul? Pada kesenangan dan kesusahan? Kebahagian dan kesedihan? Sihat dan sakit? Takut dan aman? Bahkan kepada setiap pasangan dalam penciptaan alam ini, bergilir-gilir peredarannya kerana campur tangan masa. Juga disetiap perkara dan pergiliran masa itu ada Tuhan yang menciptakan, memerhatikan setiap tingkahlaku, menilai keimanan dan kesyukuran kita atas nikmat yang silih berganti.  

Dan Dia yang menjadikan malam dan siang silih berganti bagi orang yang ingin mengambil pelajaran atau orang yang ingin bersyukur… -Al-Furqan: 62- 

Sungguh rugi orang yang mensia-siakan masa. Tidakkah kita saksikan bahawa syi’ar Islam terlalu mengagungkan masa? Syeikh Yusuf Qaradawi dalam buku beliau menyatakan setiap fardhu yang terdapat dalam ajaran Islam semuanya membuktikan bertapa pentingnya detik-detik peredaran masa. Dari detik melaungkan azan dan solat, puasa, zakat, haji semuanya mempunyai ketentuan masa yang memberi kesan kepada kehidupan akhirat yang abadi.   

Menurut Syeikh Yusuf Qaradawi lagi, mensia-siakan masa sendiri dan orang lain merupakan suatu wabak yang berbahaya terhadap ummat ini. Ada beberapa gejala yang boleh dikesan pada mereka yang suka mensia-siakan masa. Andai kata terkena pada kita, maka sama-sama kita koreksi diri. Antaranya saya ringkaskan sebagaimana berikut; 

1. Lalai –Tidak peduli dengan peredaran masa dan pengajaran dari setiap yang berlaku 
2. Menangguh – Terlalu gemar dengan istilah “Nanti dulu” 
3. Cuai – Kerja yang bertangguh mengakibatkan cuai dalam tugas (terlupa, tak mampu, etc2) 
4. Keji masa – Daripada meletakkan kesalahan pada diri, senang hati menunding pada masa. 

Dalam karya Muhammad Al-Ghazali, beliau menyatakan masa yang berlalu tidak akan kembali. Ianya bukan seperti barang-barang peribadi kita yang hilang. Paling tidak kita boleh menggantikannya dengan yang baru, bahkan dalam kebanyakan kes diganti pula dengan sesuatu yang jauh lebih baik dari yang lama. Permasalahannya ialah apabila kita tidak nampak akan nilai masa. Andai sahaja digantikan masa dengan mata wang atau emas, setiap yang berakal pasti kikir pada waktu yang dia ada. Andai waktu itu adalah modal kita, maka pelaburannya pasti mengharapkan kepada imbalan dan imbuhan yang lebih sempurna. Peri pentingnya masa ini bukan sahaja disedari oleh sarjana Muslim, bahkan telah disedari dan diaplikasikan oleh masyarakat Jepun dan Barat yang dilihat obses pada materialisme. Mereka tidak melihat imbuhan akhirat pada masa, tetapi dengan masa yang ada mereka sedar ada untung dan ruginya. Pada masa memang ada wang dan emas yang menanti mereka!


Ada apa dengan masa?

Seorang sarjana Barat yang bernama Maxwell dalam bukunya telah menggariskan pelan perancangan perkembangan diri (Plan for Growth). Dalam pelan tersebut, perkara asas yang disebut adalah pengurusan masa setiap jam dan setiap minggu. Ada apa dengan satu jam itu? Menurut beliau, seorang yang menghabiskan satu jam dalam sehari untuk perkara tertentu akan menjadi pakar dalam perkara tersebut dalam tempoh 5 tahun! Sudah pasti kalau kita bisa menangguh masa dengan melewatkannya hatta setengah jam sehari, kita akan menjadi pakar penangguh masa dalam tempoh 10 tahun! Nah… Dan ketika itu kita mungkin berada ditampuk kepimpinan ummah yang sedang sakit dan nazak kerana mempermainkan masa. Mungkin inilah yang dimaksudkan oleh Syeikh Yusuf Qardawi sebagai wabak yang merbahaya. 


Masa adalah kehidupan

Akhir kata, sungguh dalam mensia-siakan masa itu juga menjejaskan kualiti takwa dan wara’ kita. Ya, bukan maksud saya pada diri saya seorang atau anda yang membaca, tetapi pada kita sebagai ummah keseluruhannya. Dengan mensia-siakan masa, ia akan melemahkan karakter, akhlak, ucapan dan dakwah keseluruhannya. Menjurus pula kepada meringan-ringankan dosa dan mempermudahkan nafsu syahwat yang dihias slogan dan alasan. Lalu kita terus terlena dengan kehidupan yang singkat dan sementara.

Saya menulis kerana cinta...
Dan khusus tulisan ini buat ingatan diri saya yang hina….   

Tuesday, April 8, 2014

Palestin Planet Cinta

Palestin planet cinta,
Bila hati dekat dengannya
Bila rindu bertaut di jiwa
Bila kasih melunak rasa

Palestin planet cinta
Bila hati benci pada musuhnya
bila rindu akan perjuangannya
bila kasih syahid jalannya

Palestin planet cinta
Bila genta rasa bersaudara
bila usaha tak kenal bumi yang mana
Lantas ku hulur tangan dan doa
Harta dan tenaga
Akal dan hikmah
Walau hanya pada pena

Dan terus ku cari mentari
Antara Iffah dan Syaja'ah
Apakah mungkin ada mahabbah


Afzamiman, 8/4/2014

Sunday, April 6, 2014

Sakura Malaya

Sejak seminggu dua ini, dari utara tanah air sehingga ke selatan semenanjung, kita merasa takjub dengan keindahan bunga bungaan dari pepohon besar di kiri dan kanan jalan. Subhanallah, cantik dan mempersona dengan warna yang sangat mendamaikan. Ada yang putih dan ada yang berwarna merah jambu. Bunga-bunga yang lebat itu ada yang berguguran menjadi permaidani indah yang melitupi bumi. Sekali imbas tak ubah seperti pepohon Sakura di Jepun. Hal ini menjadikan pohon yang memakai nama saintifik Tabebuia pentaphylla ini lebih mudah dikenal sebagai Sakura Malaya. 

Sepanjang musim kemarau yang lalu, pohon-pohon ini bertahan untuk teguh berdiri. Tiada cukup air, bahkan layu dan berguguran daun keringnya di tengah hari. Ada yang bisa menempuh bahang mentari dan setia menanti hujan untuk membasahi bumi. Pohon-pohon besar itu ada yang masih disitu. Pun begitu banyak juga yang mati. Tiada siapa pun yang peduli akan kewujudannya. Tiada terlihat akan manfaatnya, apatah lagi merasa untung dek kerana jerih perih keberhasilannya. Sehinggalah suatu hari...

Mekar Sang Bunga

Kembangnya Sakura Malaya menjadi bualan disana sini. Apatah lagi dengan budaya masyarakat moden yang suka berkongsi.  Dek kerana indahnya bunga itu bukanlah dapat disaksikan oleh orang-orang masa kini sahaja, maka orang lama telah mendahului melihat keajaiban ini. Kata-kata orang lama banyak meminjam kepada bunga. Antaranya;

Seumpama bunga di gaung batu, taruk kaca tangkainya embun. Membawa maksud seorang yang cantik dan baik sifatnya itu, sangat terjaga, tidak mudah tergoda apatah lagi ternoda. Terpelihara keindahannya bukan kerana luaran, tetapi cantik kerana prinsip dan tingkahlaku yang sopan. Jangan pula menjadi laksana bunga dedap, sungguh merah berbau tidak. Indah pada rupa itu kadangkala cuma pada pandangan. Akal dan budi pula lah yang menjadi cerminan dan bukanlah hanya kerana nampak gah di mata, lesu rupanya rohani dan dalaman. 

Kecantikan atau kehebatan kita itu tidak kekal selamanya. Kadangkala suka benar kita ini dipuji. Bila dipuji-puji mulalah kita menanam tebu ditelinga, berkembang bunga raya di muka. Suatu masa kita akan tua. Usia akan menjamah kecantikan dan tenaga kita, ibarat bunga kembang menanti layu. Oleh itu jadikanlah hidup ini sebagai jalan-jalan kebaikan kerana tiada siapa yang tahu bilakah ajalkan menjengah kita. Yang tua kan pergi, yang muda juga boleh pergi. Kemasyuran kita barangkali hanya tinggal kenangan. Bak kata orang lama bunga gugur, putik pun gugur

Oh.. terlalu banyak ayat yang berbunga-bunga. Hati berbunga menulis peribahasa bunga, ibarat kera mendapat bunga tidak tahu benar atau tidak peri letaknya. 

Ok... Full stop.


Kata emak, sebuah pengajaran...

Teringat juga saya akan pepohon durian di kampung yang sedang berbunga lebat juga ketika ini. Kata emak, bunga itu petanda berakhirnya musim kemarau. Tunas-tunas muda dan bunga-bungaan yang mula meletus dari siraman pertama hujan, lebih awal tiba dari pepohon sakura malaya tadi. Tidak lama lagi akan tiba masa pohon durian itu berbuah. Sebuah kitaran baru akan bermula dan ramai akan merasa hasilnya nanti. Baik kami sekeluarga, haiwan-haiwan dan serangga-serangga juga akan menikmati. Allahu... indahnya ciptaan alam. Selepas keperitan ada keindahan. Itulah hadiah atas sebuah pengorbanan dan kesabaran. Begitu jugalah dengan kehidupan, selepas jerih perih atas apa jua perjuangan kita; terutama dalam apa jua usaha ke arah kebaikan, maka berdoalah kepada suatu keindahan yang tak terjangkau dek akal dan fikiran... 


Bunga-bunga tak kembang lama. Sampai masa akan berguguran jua. Tetapi disitu pasti ada hikmah yang diciptakan Tuhan :)

Tuesday, April 1, 2014

MH370

Siapa yang tidak bersimpati dengan nasib dan tragedi yang menimpa krew dan penumpang MH370  barangkali sudah tidak punya lagi perasaan. Bahkan mungkin boleh dikatakan hilang nilai sensitiviti sebagai insan yang seharusnya berkasih sayang. Peristiwa kehilangan pesawat yang membawa 239 penumpang dari Kuala Lumpur ke Beijing itu meruntun sanubari setiap mereka yang mengikuti perkembangannya. Tidak tertahan sebak melihat ibu yang kehilangan anaknya, isteri yang kehilangan suaminya, mereka-mereka yang kehilangan sahabat dan saudara. Hilang, dan hilang tanpa sebarang khabar berita.

Kesedihan itu dikongsi oleh seluruh warga Malaysia, bahkan barangkali sebahagian besar warga dunia. Spekulasi demi spekulasi menyesakkan lagi kejernihan hati dalam melihat peristiwa ini. Namun terus dan terus harapan disandarkan kepada sebuah keajaiban yang tak kunjung tiba. Seperti mana rakyat marhaen yang lain, saya sendiri menjadi sangat terkesan dengan apa yang berlaku. Sekian banyak pengajaran dititip dari hari kehari. Banyak tema-tema dalam peristiwa ini yang diketengahkan dalam media samaada perdana atau media sosial, dan ini antara yang saya perolehi; 

Kudrat Allah SWT yang tiada tandingnya.
Sedang segala kecanggihan abad ini di bawa kepersada dunia anehnya tiada pula segala kemajuan teknologi ini berjaya mencari apatah lagi menyelesaikan misteri ini sehingga ke hari ini. Bahkan andaikata dapat dirungkai sekalipun, ianya sudah memakan masa yang sangat lama dengan usaha yang terlampau dasyat dari segenap negara. Dari kelengkapan ruang angkasa seperti satellite dan segala macam pesawat, kapal-kapal marine dengan radar-radar canggih, hinggalah kepada teknologi kapal selam yang termahal diguna pakai. Kesemuanya akhirnya akur atas limitasi kudrat pencapaian manusia.  

وَلِلَّهِ مَا فِى ٱلسَّمَٰوَٰتِ وَمَا فِى ٱلْأَرْضِ ۚ وَإِلَى ٱللَّهِ تُرْجَعُ ٱلْأُمُورُ
Kepunyaan Allah lah segala yang ada di langit dan dibumi dan kepada Allah lah dikembalikan segala urusan. (Al Imran; 109)

Memahami konteks ayat ini dan banyak lagi ayat-ayat dalam al-Quran, semakin ramai yang mula celik mata hati dan nurani bahawa Allah lah sebaik-baik penolong dan tempat kembali. Yang berkuasa dilangit dan dibumi. Allah lah jua Tuhan yang padanya diletakkan harapan dan segala urusan. Kudrat Allah SWT selama ini dibutakan oleh manusia yang egoistik dan materialist. Dibayangi oleh perasaan besar dan bangga diri. 

Bomoh oh bomoh

Fasa keinsafan yang menyenangkan tadi dicemari pula oleh ritual-ritual aneh bomoh yang belagak berani. Tampil pula dengan perasaan angkuh dan sombong diri, seperti tiadalah yang lebih mahir mencari selain dirinya dan konco-konconya. emmm dan alatan-alatan canggihnya... Niat yang murni itu bukanlah lesen besar untuk jalan yang salah. Dari perihal sebahagian masyarakat yang desperate dan jahil pula, merestui tidak tanduk bomoh-bomoh Malaysia ini.  Namun ibrah kejadian ini membuatkan saya dan sebahagian besar masyarakat menyemak kembali alternatif dalam menyelesaikan kemelut yang melanda bahkan semakin ramai yang mula memahami. 

Sedikit pencerahan mudah oleh Ustaz Zaharuddin mungkin boleh dijadikan panduan terutama dalam hal berkaitan perkara ghaib ini;
Perlu difahami bahawa, isu yang berkaitan dengan perkara ghaib seperti mengetahui perihal sejarah silam, ramalan bala, ramalan perkara yang akan datang, mengetahui sesuatu tentang makhlus halus dan yang seumpama dengannya adalah satu keyakinan yang mesti di sumberkan kepada 3 sumber sahaja. Iaitu :-
a) Al-Quran       
b) Hadith Sohih dan Hasan      
c) Fitrah kejadian alam (sunatullah)
Tanpa ketiga-tiga ini, kepercayaan tadi dengan mudah boleh membawa kepada gejala tilikan dan ramalan ghaib yang tidak diizinkan oleh Allah SWT dan RasulNya sebagainya firmanNya di dalam surah al-Naml ayat 65 : ertinya :
قُل لَّا يَعْلَمُ مَن فِي السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ الْغَيْبَ إِلَّا اللَّهُ
Ertinya : " Katakan (wahai Muhammad kepada umatmu) tiada sesiapa di atas muka bumi atau di langit mengetahui perkara ghaib kecuali Allah SWT" .

Bacaan lanjut disini:
http://zaharuddin.net/aqidah-&-kepercayaan/465-kesilapan-umat-islam-dalam-kepercayaan-a-aqidah.html

Cinta akan Wathan

Mana mungkin untuk saya tidak mencintai wathan yakni tanah air ini. Disinilah saya dilahirkan dan dibesarkan. Dan sinilah saya 'mendapat' Islam suatu anugerah paling besar dalam kehidupan dan semoga bersama hingga ke alam kematian. Kecintaan ini mendorong saya untuk memperjuangkan diri dan tanah air, mewujudkan ikatan kekeluargaan dalam masyarakat, bahkan merupakan kewajiban yang harus kita pikul bersama-sama. Cinta akan wathan membuatkan saya begitu sedih apabila pemimpin dan keseluruhan rakyatnya dicemuh (Melihat laporan media barat dan China yang menghentam Malaysia dan warganya). Sedih apabila kemampuannya dipertikaikan, bahkan dipandang sinis. Dan dalam kes ini, lebih sedih lagi apabila Islam yang menjadi anutan kebanyakan warganya, pemimpin-pemimpinnya, bahkan pilot yang mengemudi MH370 menjadi bahan cercaan dunia.  

Bak kata seorang sahabat, lihat sahaja pada peristiwa 9/11, tiada siapa yang mempersoalkan kepimpinan Amerika. Tiada siapa yang berani mengusik kelemahan sistem ketenteraannya, bahkan tiada siapa yang mahu menuduh pilot yang merempuh sebagai pengganas. Justeru yang di palit kotorannya pada Muslim. Pada orang Islam yang tiada kena mengena, pada keluaraga Muslim, pada warganegara Muslim, pada pendatang Muslim, pada pekerja Muslim pada mereka yang mempunyai 'bin' pada namanya, pada yang berjambang dan berhijab dan...pada siapa sahaja yang boleh mereka letakkan kebobrokan ini. 

Saya tidak menyatakan bahawa tiada kekurangan dan salah silap dalam pengendalian kes ini. Dari segi ketelusan maklumat dan sebagainya. Segalanya mungkin belaka... Ketepikan semua soal politik dan kebencian dan lihatlah dengan mata hati. Sedarlah bahawa kadangkala kita tidak lebih sekadar penonton yang lancang memberi komentar. Kadangakala kita terlalu sceptical dengan situasi sehingga terlupa untuk memandang sisi-sisi sebagai manusia apatah lagi sebagai individu-individu Muslim yang mengaku bersaudara. Sepanjang manakah doa dan usaha kita agar wathan ini dihuni manusia berkaliber yang diimpikan? yang kuat iman dan ketenteraan? yang harmoni dalam kepelbagaian? Tepuk dada dan tanya iman. 

Sensitiviti Umat

Peristiwa ini telah mengheret ribuan perasaan untuk meratapi pemergian sebuah pesawat boeng 777 yang entah kemana. Bacaan fatihah berulang siar dikaca TV. Tangisan-tangisan sentiasa menjadi tumpuan dalam siaran. Begitu juga dengan ketabahan hati insan yang ditinggalkan. Sensitiviti ini amat mahal nilainya dalam masyarakat yang sering hidup nafsi-nafsi. Betapa kesatuan hati ini memberi kekuatan dalam berdepan dengan ujian. Baik cinanya, indianya, melayunya... semua seiring mendoakan. 

Namun peristiwa ini diselangi dengan satu lagi peristiwa yang turut menyayat hati. Keputusan mahkamah Mesir ke atas 529 ahli ikwanul Muslimin yang dijatuhkan hukuman bunuh adalah suatu yang sangat dikesali. Pengadilan yang sangat tidak adil, melewati batas manusiawi dan melampau dalam keputusan adalah sesuatu yang wajib ditangisi. Namun siaran TV senyap sepi dari berita dan laporan. Tiada juga kenyataan-kenyataan tegas, tiada lagi lidah petah berani, tiada juga luahan hati dari saudara-saudara seakidah yang berapi. Cuma barangkali menjadi selangan sahaja dicelahan tragedi MH370. 

Di sana juga mereka kehilangan ibu dan ayah. Di sana juga mereka kehilangan anak dan isteri. Di sana juga mereka kehilangan keluarga. Di sana juga mereka kehilangan sahabat dan teman. Di sana juga mereka kehilangan demokrasi. Bahkan lebih pilu, di sana juga mereka hilang kemanusiaan. Sedang kita masih kedekut berkongsi emosi...apatah lagi doa dan kudrat. Pertimbangkanlah sensitiviti umat ini...  

Dunia yang melalaikan

Dan mungkin ini bukan yang terakhir, tetapi percayalah, atas segala spekulasi yang melanda, saya dan ramai lagi diluar sana mula ragu dengan dunia. Dari segi politik, kekuasaan, kekuatan, kemegahan, 'permainan' agama, tipu daya, strategy gila, rahsia-rahsia dan bermacam lagi....


Membuatkan saya insaf bahawa kerdilnya diri...kemelut yang melanda walau sebesar mana hanyalah sementara dan akhiratlah tempat yang kekal selama-lamanya.

Allah berfirman didalam Al-Qur'an, surat Al-Hadid ayat ke-20 bermaksud:

"Ketahuilah, bahawa sesungguhnya kehidupan dunia itu hanyalah permainan dan suatu yang melalaikan, perhiasan dan bermegah-megahdi antara kamu serta berbangga-banggaan tentang banyaknya harta dan anak, seperti hujan yang tanam-tanamannya menggagumkan para petani; kemudian tanaman itu menjadi kering, dan kamu lihat warnanya kuning kemudian menjadi hancur; Dan di akhirat (nanti) ada azab yang keras (berat), dan keampunan dari Allah serta keredhaanNya. Dankehidupan dunia ini tidak lain hanyalah kesenangan yang menipu."